Bæredygtigt tøj – Fremtidens tøj?


Bæredygtigt tøj er begyndt at vinde mere og mere frem i verden og specielt herhjemme i Danmark. Men hvorfor? Hvorfor er bæredygtigt tøj blevet den nyeste mode? 

Bæredygtigt tøj udleder ikke et nær så meget CO2 som konventionelt produceret tøj gør. Derfor kan man, ved at købe bæredygtigt tøj, nedsætte udledningen af CO2 og hjælpe med at redde planeten fra den globale opvarmning.  

Danskerne er verdensmestre i at købe tøj. Faktisk køber hver dansker i gennemsnit 10,2 kg tøj hvert eneste år. Det efterlader et kæmpe CO2-aftryk på jorden og for vores børns fremtid. Ved at minimere tøjindkøb og fokusere mere på, at bruge pengene på kvalitet fremfor kvantitet, vil vi i Danmark kunne nedsætte vores CO2-aftryk meget. 

CO2-forureningen skader vores fremtid 

Siden industrialiseringen i 1800-tallet er vores udledning af CO2 steget så ekstremt, at naturen ikke kan følge med og optage det hele. Langt fra. Derfor er der mere CO2 i atmosfæren og det gør, at jorden bliver varmere og varmere. Det kaldes også global opvarmning. 

Vi skal have fundet en løsning, så temperaturen kan falde igen, og vi mennesker kan overleve på jorden i mange generationer ud i fremtiden. En af måderne vi kan gøre en forskel på, er ved at kigge på vores tøjindustri.  

Lige nu udgør CO2-udslippet fra tøjindustrien 10% af det samlede udslip på jorden. Det er mere end hele den internationale flytrafik og shippingindustri til sammen.

FN forudser også, at udledningen af CO2 stiger med 60% i tøjindustrien de næste 10 år. Der bliver altså udledt ekstremt store mængder CO2 fra industrien og det er et sted, hvor vi kan ændre på CO2-udledningen uden det får store konsekvenser.  

Det er ikke kun selve produktionen der er problemet, men problemet ligger også i, at vi køber alt for meget tøj pr. person i Danmark og i Europa. Der bliver udgivet op til 24 kollektioner hos nogle tøjbrands hvert eneste år og hvis man vil være med på moden er man nødt til at købe nyt tøj ofte. Denne adfærd skal ændres, for ellers ser fremtiden ikke lys ud for industrien og kloden. 

Hvor meget forurener konventionel tøjproduktion? 

En konventionel tøjproduktion svinger meget i forurening fordi nogle fibre er langt værre at forarbejde end andre. Forskellen kommer i produktionen af fibrene, for efter fibrene er lavet, forurener alle de konventionelle fibre lige meget.  

Der er to forskellige typer af fibre – naturlige og syntetiske. De naturlige er for eksempel bomuld, der kommer fra en plante eller uld, der kommer fra et får. Selvom det ikke lyder som den store udledning af CO2, så skal man bruge en mark til at plante på, der skal vandes, høstes, gødes og sprøjtes. Det kræver arbejde med traktorer, som udleder ekstremt meget CO2. 

De syntetiske stoffer er fibre som nylon og polyester, der typisk er baseret på plastik. Plastik produceres af olie, og det er ikke særlig CO2-venligt, når det bliver brugt. Der skal også bruges meget energi på at lave olien om til plastik og videre til polyester. 

Hvis vi laver udregningerne for de forskellige fibre, så koster det mindst i CO2-regnskabet, at producere naturlige fibre som bomuld og uld, hvor polyester er den klart mest forurenende fiber i produktionen.  

Hvis vi siger, at vi skal have en t-shirt lavet af polyester på den konventionelle måde, hvor meget forurener det så? Det kommer meget an på hvordan energikilden er, men hvis vi tager udgangspunkt i, at energien kommer fra et kulkraftværk, så koster det hele 1,5 kg. CO-udledning, at producere en enkelt t-shirt lavet af polyester.  

1,5 kg. lyder måske ikke af meget, men når man ganger det op med hvor meget tøj vi danskere køber om året, så bliver det til en meget stor forurening ud i atmosfæren. En t-shirt vejer ca. 150 g og hvis danskerne kun købte polyester og t-shirts, så vil hver dansker købe tøj der har udledt over 100 kg. CO2 hvert eneste år. 

Hvor meget forurener bæredygtig tøjproduktion? 

Men kan vi så gøre noget ved vores store CO2-aftryk fra vores tøj? Ja, for du kan begynde at købe mere bæredygtigt tøj.  

Hvis vi sammenligner det økologiske bomuld med det konventionelle bomuld, så koster det 9,5 kg. i CO2-aftryk, hver gang der er spundet et ton konventionelt bomuld i USA.

Hvis man sammenligner med det økologiske bomuld, så forurener det kun 2,35 kg. i CO2-aftryk for at producere et ton økologisk bomuld. Det forurener altså fire gange mere at producere konventionel bomuld fremfor det økologiske. 

En anden positiv ting ved den økologiske bomuld er, at markerne hvor det økologisk bomuld gror på, optager langt mere CO2 fra atmosfæren end den konventionelle bomuldsmark gør. 

Hvis vi laver samme regnestykke med økologisk bomuld som vi gjorde med den konventionelle polyester, er der en kæmpe forskel. Hvis vi tager en t-shirt produceret med økologisk bomuld og hvor energikilden er vindenergi, så koster det 3,3g i CO2-regnskabet pr. t-shirt produceret.

Det vil altså sige, at en konventionel t-shirt af polyester forurener 450 gange mere end en økologisk t-shirt lavet af bomuld. 

Er det kun Danmark der går op i at købe bæredygtigt tøj? 

astronomi, atmosfære, Globe

Danskerne er begyndt at få øjnene op for det økologiske og bæredygtige tøj, men hvordan ser det ud udenfor Danmarks grænser? 

Der er flere forskellige certificeringer på bæredygtigt og økologisk tøj som OEKO-TEX® og GOTS, som vi tidligere har skrevet om her på buksetrolden.dk.

Ingen af certificeringerne er danske, men en sammenslutning af forskellige lande, fordi de vil udbrede certificeringerne i verden, så det er nemmere for forbrugerne at købe bæredygtigt og økologisk tøj.  

Hele det vestlige Europa er så småt begyndt at få mere bæredygtigt og økologisk tøj på hylderne, men det er en lang og sej kamp, for tøjindustrien skal være med på omstillingen før det kan blive mere udbredt.  

Lande som Holland, Tyskland, England og Frankrig har brands som delvist eller fuldstændig er overgået til økologisk og bæredygtig produktion af deres tøj.

Brands som MUD JeansArmedangels og Gary Mash er glimrende eksempler på, at det ikke kun er i Danmark, at vi går op i økologisk og bæredygtig tøjproduktion.  

Japan er et af de få lande udenfor Europa der også er begyndt at hoppe med på moden og gerne vil have mere bæredygtigt og økologisk tøj i deres butikker. Japan er en del af OEKO-TEX® og de har endda deres helt eget testinstitut. 

Afsluttende bemærkninger 

Her på buksetrolden.dk håber vi, at du har fundet artiklen brugbar og du har fundet ud af, hvor meget tøjproduktion forurener og hvor stor forskel der er på konventionel og bæredygtig produktion. 

Hvis du har fået lyst til at kigge på, hvilke danske mærker der tilbyder økologisk og bæredygtigt tøj, kan du klikke her, hvor vi hos buksetrolden.dk har samlet de 16 bedste danske mærker af økologisk børnetøj. Flere af mærkerne tilbyder også tøj til voksne. 

Martin

Skribent på Buksetrolden.dk. Far til Aksel (Januar, 2020). Når jeg ikke bruger min egen erfaring som far, bruger jeg bøger og internettet til at få viden, som jeg videregiver her på siden. Jeg er uddannet Cand.Merc på Aarhus Universitet, hvilket har givet mig en bred vifte af kompetencer, som jeg kan bruge, når jeg skal indsamle viden og formidle den på Buksetrolden.dk

Seneste artikler