Hvad er bæredygtigt tøj?


Bæredygtigt tøj er en måde, at hjælpe mod unødig forurening af jorden og hjælpe de fremtidige generationer til at kunne leve på jorden uden global opvarmning. I denne artikel vil vi på buksetrolden.dk hjælpe med, at forklare hvad bæredygtigt tøj er, og hvorfor det er en god ide at købe fremfor det almindelige masseproduceret tøj.  

Hvad er bæredygtigt tøj så? Det er tøj og tekstiler, der bliver fremstillet under skrappe krav til, hvilke råvarer det må laves af og hvordan produktionen skal foregå. Det handler også om hvordan man kan genbruge tøjet og hvor nemt det kan nedbrydes, når det bliver smidt ud. Tøj er en stor synder for miljøet, da tøj gennem alle dets faser belaster klimaet på den ene eller anden måde.  

Hvordan får vi så producenterne til at lave mere bæredygtigt tøj? Hvor kan man finde bæredygtigt tøj i Danmark? Er alt bæredygtigt tøj lige skadeligt for miljøet eller er der forskel? Og hvordan er man sikker på, at ens tøj i virkeligheden er bæredygtigt? Det vil vi her på buksetrolden.dk svare på gennem resten af denne artikel.  

Du kan gøre en forskel 

Der er flere og flere tøjproducenter, der begynder at ændre deres tøjproduktioner, så de ikke bruger så mange kemikalier og de prøver at lave nogle kollektioner, der er mere bæredygtige end det almindelig masseproducerede tøj. Vi som forbrugere kan sende et klart signal til producenterne ved, at købe tøj fra brands der er bæredygtige, mens vi kan minimere vores tøjindkøb af mærker som sælger masseproduceret tøj under dårlige forhold et sted ude i Østen.  

Der er ikke kun én rigtig måde, at lave bæredygtigt tøj på og derfor belaster de også miljøet på forskellige måder. Hvis du gerne vil minimere forureningen fra dit bæredygtige tøj, kan du prøve at undersøge hvordan de forskellige mærker af bæredygtigt tøj fremstiller deres tøj.  

En god tommelfingerregel er, at hvis stoffet kommer fra Asien eller Sydamerika, så ved man, at det i hvert fald har lavet forurening ved at komme til Danmark. Derfor kan man prøve at kigge efter danske mærker, som har en produktion i Danmark og bruger danske råvarer. En liste over de 16 bedste danske mærker af økologisk børnetøj kan du finde her og flere af disse mærker producerer også andet end børnetøj. 

Sikring af bæredygtig kvalitet 

Det er ret nemt, at finde ud af, om det tøj man køber er bæredygtigt. Langt de fleste producenter af bæredygtigt tøj reklamerer kraftigt med det, men hvis man vil være helt sikker på, at alle krav er overholdt, kan man gå efter forskellige mærkninger af tøjet. Der er blandt andet GOTS-certificeringen, der kun gives til tøj som er økologisk og har overholdt de skrappe regler som er opsat.  

Du kan også gå efter OEKO-TEX®-certificeringen der er verdens førende sundheds- og miljømærkning for tekstiler og lignende materialer. For at sikre dig bæredygtig uld kan du gå efter Woolmark-certifikatet, der kun gives til tøj, som er testet af Woolmark og har bestået alle deres skrappe krav for at sikre den højeste og reneste kvalitet.  

Forskellen på bæredygtig uld, bomuld og andre tekstiler 

Økologisk uld

Selvom man køber bæredygtig uld, så udleder det stadig en meget høj mængde af drivhusgasser i produktionen i forhold til andre tekstiler. Uld er dog stadig et naturmateriale og giver en utrolig stor komfort og varme. Derfor mener vi hos buksetrolden.dk ikke, at man skal undgå uld fuldstændig, da bæredygtig uld stadig forurener langt mindre end produktionen af andre tekstiler, der bliver produceret i massevis. 

Økologisk bomuld

Langt størstedelen af alt tøj produceret i verden er lavet af bomuld, men man brugte ikke kemikalier i bomuld før slutningen af 2. verdenskrig. Nu kan man igen få bomuld uden brug af kemikalier, hvis man køber økologisk bomuld.

Her er det GOTS-certificeringen man skal kigge efter og når GOTS-mærket er i tøjet, er man sikker på, at tøjet ikke er blevet bearbejdet med kemikalier. Ved GOTS-certificeret bomuld sikrer man sig, at tøjet bliver produceret miljørigtigt og GOTS-certificeret tøj udleder 94% færre drivhusgasser end det konventionelle masseproducerede bomuldstøj. 

Økologisk hør

Det meste bæredygtige tøj er lavet af økologisk uld og økologisk bomuld, men der findes også andre mindre kendte økologiske tekstiler. Hør er for eksempel blevet brugt meget i middelalderen, men har ikke været brugt så meget i moderne tid, da de fleste tekstiler lavet af hør har irriteret og kløet på brugerne af tøjet.

Inden for det sidste årti er man begyndt igen af bruge hør i produktionen og denne gang med fokus på det bæredygtige. Man har denne gang bearbejdet stoffet anderledes, så det ikke klør ligeså meget som tidligere tøj af hør har gjort. Fordi hør er et naturprodukt som bomuld, så forurener økologisk hør omkring det samme som økologisk bomuld.  

Økologisk bambus

En ny tekstilform er også ved at komme ind på det danske marked og her har vi tale om økologisk bambus. Du tænker nok, at bambus er de rør som pandaerne spiser, men hvis man forarbejder bambus kan det blive til stof. Bambustøj har samme virkning som uldtøj, da det også er varmeregulerende.

Fordelen ved at købe økologisk bambustøj fremfor økologisk uldtøj er, at forarbejdningen af bambustøj ikke forurener ligeså meget som uldtøj og udleder færre drivhusgasser i produktionen.

Ulempen ved bambustøj er, at udvalget ikke er så stort endnu, da det er en forholdsvis nye form for tekstil og der derfor ikke er produceret så mange kollektioner endnu. Hos Øko Bambustøj har de et fint udvalg indenfor bambustøj fra det danske mærke Joha. Du kan finde deres webshop lige her.  

Prisen for bæredygtigt tøj 

Pris på bæredygtigt tøj svinger rigtig meget, men er generelt dyrere end det konventionelle tøj. Prisen er dyrere fordi materialerne er i en langt bedre kvalitet, men også fordi der bliver ført meget kontrol med stoffet og produktet. Økologisk tøj bliver heller ikke masseproduceret ligeså meget som konventionelt tøj gør og derfor er prisen højere. 

Prisen er også meget forskellig, hvis man kigger på materialet, som tøjet er lavet af. Bæredygtigt tøj lavet af økologisk bomuld er langt det billigste bæredygtige tøj, som man kan finde. Det har noget at gøre med, hvor billigt det er at producere og hvor meget der produceret af det. Det meste bæredygtige tøj er lavet af økologisk bomuld, ligesom langt det meste af konventionelt tøj er lavet af bomuld.  

Prisen for bæredygtigt uldtøj og bæredygtigt bambustøj er omkring det samme, da de også har den samme effekt ved at de begge to er rigtig gode til at temperaturregulere i forhold til kroppens temperatur. 

Afsluttende bemærkninger 

Vi håber at denne artikel fra os hos buksetrolden.dk har været nyttig, og du har fundet de svar du søgte omkring, hvad der er bæredygtigt tøj og hvorfor der er stor forskel på de almindelige masseproducerede tøjkollektioner og de bæredygtige af slagsen. Hvis du har lyst til at finde en masse flot og spændende økologisk børnetøj, så har vi her på buksetrolden.dk lavet en artikel om de 16 bedste danske mærker af økologisk børnetøj, som du finder lige her.

Martin

Skribent på Buksetrolden.dk. Far til Aksel (Januar, 2020). Når jeg ikke bruger min egen erfaring som far, bruger jeg bøger og internettet til at få viden, som jeg videregiver her på siden. Jeg er uddannet Cand.Merc på Aarhus Universitet, hvilket har givet mig en bred vifte af kompetencer, som jeg kan bruge, når jeg skal indsamle viden og formidle den på Buksetrolden.dk

Seneste artikler