Hvad er GOTS-certificeret tøj?


GOTS står for The Global Organic Textile Standard og er en standard for økologiske fibre, tekstiler og tøj. GOTS-certificeringen er kendt og anerkendt i hele verden som en troværdig kilde til at købe tekstiler og tøj, hvor der er brugt økologiske materialer og arbejdsgangene har været i orden hele vejen gennem produktionen.  

Visionen for GOTS er, at økologiske tekstiler vil blive en signifikant del af alles hverdag, hvor det vil forbedre menneskers livskvalitet og forbedre miljøet. Missionen for menneskene bag GOTS er, at udvikleimplementereverificerebeskytte og promovere GOTS. 

Hvordan opstod GOTS? 

GOTS opstod ved en konference i Düsseldorf i Tyskland i 2002, hvor en arbejdsgruppe blev nedsat til at finde en standard for den økologiske tekstilindustri. Arbejdsgruppen var bestående af økologiske bomuldsproducenter, tekstilindustrien, forbrugere, organisationer og certifikater, der i forvejen var i gang med at diskutere løsningerne for et harmoniseret certifikat for økologiske tekstiler. 

Før arbejdsgruppen blev nedsat, var der mange små og forskellige standarder. Det gav en del forvirring blandt producenterne, detailhandlen og forbrugerne, der var interesserede i at købe økologiske tekstiler. Forvirringen betød også nogle forhindringer i at sælge og købe tekstiler internationalt, for der var ingen der vidste hvilken kvalitet de ville få, når de forskellige lande fulgte forskellige standarder. 

Arbejdsgruppen fremlagde et forslag for de førende økologiske standarder, der hed Global Standards. Udkastet blev godkendt af Global Standards og de accepterede retningslinjerne for certifikatet. I 2004 accepterede de fire store standard-organisationer – IVN, OTA, Soil Association og JOCA – aftalen og de ville indrette sig efter de nye retningslinjer. 

I 2005 blev det aftalt hvornår certifikatet skulle implementeres og i oktober 2006 var GOTS-certifikatet en realitet. I 2008 blev retningslinjerne opdateret og er siden blevet opdateret utallige gange.  

I 2020 er over 7.700 faciliteter tilknyttet GOTS og i april 2020 er den sjette version af retningslinjerne blevet godkendt.  

Grafen herunder viser udviklingen af tilknyttede faciliteter fra 2006, hvor certifikatet blev en realitet og frem til 2019. Billedet taler for sig selv og GOTS vokser hvert år og bliver mere populært at være en del af. 

Faciliteter der er tilknyttet GOTS

Hvad skal der til for at få GOTS-certifikatet? 

For at få GOTS-certificeringen skal man overholde en række skrappe krav til både materialer, produktion og sociale forhold.  

Hovedkriterierne for GOTS-certificering

Det første skridt mod en GOTS-certificering er, at tekstilerne skal indeholde minimum 70% økologiske fibre. Alle de kemiske tilførsler der er brugt, som farve og hjælpestoffer, skal overholde bestemte miljømæssige og toksikologiske kriterier. Valget af tilbehør til tekstilerne er også begrænset i overensstemmelse med de økologiske aspekter. 

Hovedkriterierne for at få en GOTS-certificeret fiberproduktion er: 

 • Økologisk certificering af fibre på baggrund af anerkendte nationale og internationale standarder 
 • Certificering af fibre fra konverteringsperioden er mulig, hvis den gældende landbrugsstandard tillader det 
 • Et stykke tekstil der bærer GOTS-mærket “Økologisk” skal indeholde mindst 95% certificerede økologiske fibre, mens etikken “Fremstillet med økologi” skal indeholde mindst 70% certificerede økologiske fibre 

Produktionskrav

fabrik, fabrikation, fremstilling

Andet skridt mod GOTS er, at det er obligatorisk, at man har et funktionsdygtigt spildevandsanlæg, hvis du har nogle former for vådbehandling af tekstilerne. Alle processerne i produktionen skal også overholde de sociale kriterier. Der er en lang række miljømæssige krav til at kunne få GOTS-certifikatet, hvor de væsentligste af dem er: 

 • Alle faser gennem forarbejdningen af de økologiske fibre skal adskilles fra de konventionelle fiberprodukter og det skal fremgå tydeligt hvilken produktion, der er hvad 
 • Alle kemiske tilførsler som farvestoffer, hjælpestoffer og proceskemikalier skal evalueres og opfylde de grundlæggende krav for blandt andet biologisk nedbrydning 
 • Forbud mod kritiske tilførsler som giftige tungmetaller, GMO og deres enzymer 
 • Brugen af syntetiske størrelsesmidler er begrænset. Strikning og vævning af olier må ikke indeholde tungmetaller 
 • Blegemidler skal være baseret på ilt. Det vil sige, at blegning med klor er forbudt 
 • Azo-farvestoffer, der frigiver kræftfremkaldende aminforbindelser, er forbudt 
 • Printemetoder med aromatiske opløsningsmidler og plastisol, der bruger phthalater og PVC, er forbudt 
 • Der er begrænsninger for tilbehør, som for eksempel brugen af PVC, nikkel og krom  
 • Alle operatører skal have en miljøpolitik, hvor der indgår mål og procedurer for at minimere affald og udledninger
 • Enheder der vådbehandler skal føre komplette lister over brugen af kemikalier, energi, vandforbrug og spildevandsrensning. Det indebærer også bortskaffelse af slam. Spildevandet fra alle enheder, der bruger vådbehandling, skal behandles i et funktionelt spildevandsanlæg 
 • Emballering må ikke indeholde PVC. Papir, pap osv. fra emballering skal genanvendes

Tekniske krav

bøjler, række, skab

Tredje skidt for at opnå en GOTS-certificering er, at overholde den tekniske kvalitet og de giftgrænser der er sat for mennesker i produktionen. Den tekniske kvalitet menes der for eksempel hvor høj slidstyrken er på det endelige produkt. Disse kriterier er: 

 • De tekniske kvalitetsparametre skal overholdes, så gnidning, perspiration, lys, vaskehårdhed og hvor meget det krymper skal overholde de kriterier, der er sat op 
 • Råmaterialer, mellemprodukter, det færdige tekstilprodukt og tilbehør skal alle overholde de skrappe grænser for uønskede rester 

Sociale krav

afgrøde, afroamerikansk, afslappet

Til sidst er der de sociale kriterier som skal overholdes. De sociale kriterier baserer sig på de centrale normer der er gældende for Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO). Alle processorer og producenter skal overholde kravene. Der skal være klare regler for, hvordan hver virksomhed overholder kravene. Det sikrer, at virksomhederne får implementeret forholdende og at de bliver overholdt. Den Internationale Arbejdsorganisation har opstillet ni hovedpunkter, der skal overholdes. 

 • Medarbejderne kan vælges frit 
 • Der skal være foreningsfrihed og retten til kollektive forhandlinger respekteres 
 • Arbejdsforholdene er sikre og hygiejniske 
 • Der må ikke bruges børnearbejde 
 • Lønnen skal være så høj, at man kan leve af den 
 • Arbejdstiden er ikke overdreven 
 • Der udøves ingen forskelsbehandling 
 • Der skal være regelmæssigt arbejde for de ansatte 
 • Hård eller umenneskelig behandling er forbudt 

Fremtiden for GOTS 

bane, blødt fokus, blomst

GOTS bliver større og større, som man også kan se på billedet ovenfor. Derfor ser fremtiden for GOTS-certifikatet meget lys ud, når flere lande tilslutter sig retningslinjerne og at flere forbrugere rundt om i verden begynder at kigge efter mærket.  

Bæredygtigt og økologisk tøj bliver mere og mere populært og hvis denne stigning i interesse ikke kun er en dille, men en vedvarende trend, så kunne GOTS godt blive noget, som langt de fleste forbrugere vil kigge efter når de vil købe tøj i fremtiden.  

Retningslinjerne for GOTS bliver også løbende opdateret, så GOTS altid står for den bedste bæredygtige kvalitet indenfor tekstiler. Den nyeste opdatering af retningslinjerne blev offentliggjort i april 2020 og vil blive ved med at blive opdateret så længe, at der er mere der kan gøre bæredygtigt og miljøvenligt. 

Hvis der bliver flere og flere forbrugere som går efter GOTS-certifikatet, tvinger vi som forbrugere også producenterne til at lave mere bæredygtigt og GOTS-certificeret tøj. Derfor kan vi som forbrugere indirekte påvirke tøjproducenterne til at minimere deres produktion af masseproduceret konventionelt tøj og begynde at producere mere bæredygtigt tøj.  

Afsluttende bemærkninger 

Vi håber at denne artikel fra os hos buksetrolden.dk har været nyttig og informationsrig. Vi håber, at du nu ved hvorfor GOTS-certificeringen er vigtig og hvor mange krav der skal til, for at man kan få lov til at bruge certifikatet. Derfor kan du med ro i maven købe dit nye tøj, hvis det har GOTS-certificeringen, der sikrer dig, at produktionen har været økologisk og bæredygtig.  

Hvis du vil købe danske tøjmærker, der har GOTS-certificeringen, kan du finde De 16 bedste danske mærker af økologisk børnetøj lige her.

Martin

Skribent på Buksetrolden.dk. Far til Aksel (Januar, 2020). Når jeg ikke bruger min egen erfaring som far, bruger jeg bøger og internettet til at få viden, som jeg videregiver her på siden. Jeg er uddannet Cand.Merc på Aarhus Universitet, hvilket har givet mig en bred vifte af kompetencer, som jeg kan bruge, når jeg skal indsamle viden og formidle den på Buksetrolden.dk

Seneste artikler